Romana | English
   
 Hitachi Tabletop Microscope TM 3000 
Noutăţi » General » Hitachi Tabletop Microscope TM 3000

TM 3000 este al treilea microscop electronic tabletop dezvoltat de japonezii de Hitachi High Tehnologies, dupa S-310 FESEM si TM 1000. Microscopul Tabletop acopera golul lasat intre un microscop optic si un microscop electronic "adevarat"; practic el preia o serie de avantaje de la ambele tipuri de microscopie:

  • La 60 de kilograme poate fi considerat un microscop mic in comparatie cu un SEM (de exemplu: S3400 are aproximativ 500 de kilograme). Avand dimensiuni mici poate fi asezat pe o masa obisnuita iar mutarea acestuia in alta locatie este extrem de simpla.
  • Este foarte simplu de utilizat. Utilizatorul poate lucra pe aparat dupa un training ce nu dureaza mai mult de o ora.
  • Un mare avantaj fata de microscopia optica este adancimea de focalizare este de aproximativ 0.5 mm fata de microscopia optica care are o adancime de 2-3 um.
  • Marirea maxima a acestui microscop este de x30000.
  • Rezolutie de 30 nm.
  • Mentenanta este simpla.

In acest numar vom prezenta operatiunile de mentenanta ce trebuie realizate pentru ca microscopul dumneavoastra sa functioneze cat mai mult timp in parametrii specificati de catre producator. Fiind un microscop cu filament de tungsten una din operatiile cele mai dese pe care va trebui sa o efectuati este inlocuirea filamentului.
Inlocuirea filamentului are loc atunci cand filamentul este ars sau cand au trecut 120 de ore de functionare.
Daca imaginea nu mai apare si aparatul afiseaza mesajul de eroare "No emission, check the filament" va trebui inlocuit filamentul. Inainte de a incepe aceasta procedura simpla va trebui sa inchideti aplicatia la care lucrati si sa incepeti cu o pauza de aproximativ 30 de minute necesara tunului de electroni sa se raceasca pentru a putea lucra in siguranta fara a va arde.
Introduceti aer in sistem. In momentul in care led-ul albastru nu mai clipeste inseamna ca incinta este la presiunea atmosferica si putem sa inchidem aparatul. Inchiderea aparatului este necesara pentru ca in sistem avem o tensiune maxima de 240 V AC si 15 KV DC iar atingerea pieselor interioare poate cauza ranirea dumneavoastra.
Nu uitati sa purtati manusi de latex fara pudra in momentul in care lucrati cu microscopul, fie ca introduceti sau scoateti proba din aparat, fie ca efectuati operatiuni de mentenanta. Urmele lasate de degetele dumneavoastra sau pudra de pe manusi duce la contaminarea incintei. Particulele depuse pe senzorul de electroni il face practic inutilizabil pentru ca acesta nu se poate curata si trebuie inlocuit cu unul nou.
Se desfileteaza capacul rotindu-l in sens contrar acelor de ceasornic. Trageti usor de ansamblul format din Wehnelt si filament din locasul in care se afla. Rotiti in sensul invers acelor de ceasornic Wehnelt, astfel eliberati filamentul ars.

Curatati Wehnelt -ul si anodul daca e cazul.
Wehnelt – Curatarea acestei piese se face dupa inlocuirea a 3 – 5 filamente sau la fiecare 360 de ore de funtionare.
Dizolvati pasta de curatare livrata de catre producator in alcool etilic, aplicati pe un bat cu bumbac la capete de tipul celor igienice si cu acesta curatati interiorul Wehnelt-ului. La sfarsit curatati foarte bine interiorul cu alcool pentru a indeparta orice urma de pasta de curatare. La sfarsit puteti elimina orice urma de puf sau particule cu un jet de aer. Curatarea anodului este identica.

Manevrati cu foarte mare atentie filamentul nou pentru ca acesta este foarte subtire si atingerea sau deformarea acestuia il face inutilizabil. Introduceti distantierele de cupru livrate cu filamentul si strângeti cu atentie Wehnelt-ul. Introduceti ansamblul format din filament si Wehnelt in tunul de electroni urmarind sistemul de ghidaj al acestuia.
Infiletati capacul la loc, verificati garnitura tunului de electroni sa nu fie deplasata de la locul sau si reasezati tunul de electroni.
Apasati EVAC/AIR si asteptati circa un minut ca pompele sa evacueze aerul si acum puteti deschide aplicatia.

Urmatorul pas este alinierea fascicolului de electroni.

Se introduce proba livrata de producator pentru alinierea fascicolului de electroni. Se alege meniul Mentenance/Beam Axis Aligment si se urmareste pasii prezentati de catre software.
Pasul 1. Eliberati toate cele 4 suruburi A, B, C si D cu cate 360°. Infiletati surubul A pana acesta devine strans, apoi continuati strângerea eliberand in acelasi timp usor surubul C. Urmariti cand imaginea devine cea mai stralucitoare. La fel procedati si cu suruburile B si D. Cand ati obtinut imaginea cea mai stralucitoare apasati END.
Rotind de cele 4 suruburi se poate elibera aerul prins intre inelele de cupru de la filamentul nou, ceea ce duce la cresterea presiunii in incinta si oprirea automata de catre software a emisiei iar un mesaj de eroare va fi afisat de catre software. Inchideti mesajul de eroare si reporniti emisia de electroni.

Alte operatiuni de mentenanta sunt:

  • Condenser lens aperture – inlocuirea lor se va face la fiecare 6 luni sau 720 de ore
  • Objective aperture – inlocuirea lor se va face la fiecare 6 luni sau 720 de ore

Ele sunt descrise in manualul de utilizare si sunt la fel de simple ca inlocuirea filamentului.

TMP (pompa turbomoleculara) si DFP (pompa cu diafragma) – inlocuirea pompei turbomoleculare si inlocuirea diafragmei pompei primare se va face la fiecare 3 – 5 ani. Pentru aceasta operatiune va rugam sa apelati la unul din inginerii de service ai firmei Nitech.

Home  |  Servicii  |  Noutăţi  |  Termeni si conditii  |  Harta site