Romana | English
   
 Risc asumat 
Info Nitech » Octombrie 2006 » Risc asumat

Intr-adevar suntem din nou in Europa. Ceata s-a risipit permitandu-ne astfel un nou rasarit. Ne-am trezit si, surpriza: nu s-a schimbat ceva peste noapte. Aceeasi romani care au dat universalitatii pe Brancusi, Mircea Eliade, Henry Coanda, Nicolae Paulescu, George Enescu … Ar fi fost frumos sa spunem ca decizia de aderare s-a bazat pe spiritul si valorile poporului roman, dar sa nu ne imbatam cu apa … plata, a fost numai geopolitica. Si de aceasta data putem spune ca „scopul scuza mijloacele”.

Ne place sa credem ca ne-am atins obiectivele: mireasa s-a maritat si acum urmeaza o viata frumoasa si indestulata in care sa ne crestem copiii. Dar, vai, greul acum incepe. In tot ceea ce facem trebuie sa performam. Orice pas gresit acum nu este recuperabil. Mai devreme sau mai tarziu vine factura de a carei valoare depinde clipa adevarului.

A fi european inseamna un cumul de reguli si principii care, respectate, iti ofera drepturi si obligatii. Acesta este riscul pe care ni l-am asumat si pe care, impreuna, putem sa-l depasim, nu sa-l ignoram. Procedural, lucrurile par complicate, dar, sigur, sunt de bun simt.

Intotdeauna ne-a fost greu sa ne adaptam unei rigurozitati enervante. Daca vrem sa traim bine, trebuie sa invatam a impleti munca cu eficienta. Atunci cand vom intelege fara a ni se impune de catre cineva ca la semafor se traverseaza numai pe verde, suntem pe autostrada europeana.

Home  |  Servicii  |  Noutăţi  |  Termeni si conditii  |  Harta site