Romana | English
   
 La bunici 
Info Nitech » Noiembrie 2006 » La bunici

Fiecare din noi are o ramura din arborele genealogic la sat. Bucuria vacantelor petrecute „la tara” nu va putea fi inlocuita cu nimic din iuresul sutelor de destinatii turistice ce ne invadeaza existenta. Haideti sa ne intoarcem putin in timp, generatiile ce au prins revolutia din ”89 si sa vedem ce a insemnat pentru noi satul romanesc.

Spuneti-mi daca exista ceva mai bun decat jumarile facute de bunica si tinute in beciul casei batranesti, daca untura intinsa pe o bucata de paine pe vatra cu usturoi langa o cana de lapte covasit are rival, daca supa de gaina „galbena” cu zarzavaturi de gradina nu ne provoaca dependenta.

Doamne, dar, mai tineti minte merele coapte pe plita sobei sau porumbii facuti la jar pe deal sau scovergile preparate seara pentru noi. Ce sa mai, numai minunatii. Asta a insemnat satul pentru noi: un loc de joaca, cu oameni medesti si iubitori ce ne faceau toate poftele pentru a ne intoarce la casele noastre mai imbujorati, mai sanatosi, cu mintea limpede.

Dar ce a insemnat pentru ei, taranii romani, aceasta perioada care se extinde permanent?

De generatii se trezesc la cantatul cocosului, se culca dupa asfintit. In aceasta perioada trudesc pentru fiecare boaba de grau. Taranul roman nu se plange, isi vede de ale lui. Are nevoie numai de bunul Dumnezeu, sa ploua cand are nevoie, sa vina soarele la recoltat, sa ninga inaintea gerului. Se termina anul si cand trage linie mai intotdeauna ramane aproape nimic.

Toti stim, intr-o lume ce traieste numai pe baza cererii si ofertei, cei puternici si uniti rezista. Menirea noastra este de gasi o cale prin care, pe langa fermieri, taranul roman sa fie ajutat nu numai sa traiasca ci sa si prospere.

Home  |  Servicii  |  Noutăţi  |  Termeni si conditii  |  Harta site