Romana | English
   
 Intretinerea echipamentelor din laboratoarele de microbiologie 
Info Nitech » Iunie 2008 » Intretinerea echipamentelor din laboratoarele de microbiologie
Salt la pagina:
Pagina 2 / 3

Astazi o sa incercam sa ne adresam celor care lucreaza in laboratoarele de microbiologie. Iata cateva din aparatele specifice acestor laboratoare si ce poate sa faca utilizatorul pentru a avea o exploatare a lor in conditii optime.

 

Aparat pentru determinarea numarului total de germeni-Soleris

Pentru curatarea suprafetelor de plastic sau aluminiu se recomanda folosirea unui servetel imbibat cu o solutie de 70% izopropanol.

Daca au patruns lichide in incintele incubatorului, se recomanda pentru curatare urmatorii pasi:

Se inchide aparatul si se deconecteaza de la sursa de tensiune. La baza primului locas al fiecarei coloane (ex. A1) se toarna usor apa distilata. Operatiunea trebuie facuta cu mare atentie astfel incat sa nu se stropeasca fotodiodele. Dupa aceasta se recomanda o clatire cu solutie izopropanol 70% realizata in acelasi mod ca la pasul anterior, apoi se lasa capacul deschis pentru evaporare. Lichidele se vor colecta in sertarul aflat in partea anterioara a aparatului. Daca din greseala s-au stropit fotodiodele, acestea se vor sterge cu un betisor sanitar uscat. La stergerea fotodiodelor se recomanda un plus de atentie pentru ca acestea sunt foarte sensibile.

Saptamanal are loc o salvare a datelor din software-ul de comanda al aparatului. Copiati toate fisierile cu extensia .mdb regasite in directorul C:/BioSysM, fara a le sterge, pe un alt suport de tip memorie flash USB, CD-ROM etc., apoi restartati calculatorul.

Lunar este recomadat sa se efectueze o calibrare a photodiodelor pentru fiecare incubator. Aceeasi calibrare trebuie efectuata si la fiecare modificare a temperaturii de incubare. Pentru realizarea calibrarii se vor urmari pasii:

 • se indeparteaza orice proba din locasele incubatorului

 • se ajusteaza temperatura dorita

 • se asteapta aproximativ o ora pentru ca noua temperatura sa se stabilizeze

 • se vor urmari cei trei pasi de calibrare din meniul Instrument Calibration, din programul System Configuration

 • la sfarsitul calibrarii, se genereaza un raport cu rezultatele calibrarii.

 • rezultatele trebuie sa se regaseasca intre valorile 870 – 950. Daca valorile afisate nu sunt in acest interval incercati inca o calibrare. Daca se pastreaza valoarea si dupa a doua calibrare nu folositi locatia respectiva si contactati departamentul de service.Incubatoare

Principalul lucru cu privire la incubatoare, la fel ca la multe alte aparate, este curatarea lor. Depunerile de orice fel duc la contaminari care pot sa compromita analizele si, cum incubarea este o operatiune de durata, aceasta poate sa insemne mult timp si munca pierdute.

Pentru curăţarea carcasei şi a incintei se poate folosi o lavetă umedă cu alcool sau apă cu un detergent neagresiv. Soluţiile folosite la curaţare nu trebuie să aiba efect coroziv (ex: clor sau acid clorhidric). Urmele de condens se pot curăţa cu o laveta uscată.

În cazul contaminarii incintei cu materiale periculoase chimic sau biologic, există mai multe proceduri de urmat. În prealabil trebuie luate toate masurile de protecţie personală.

 • dacă incubatorul permite temperaturi înalte (ex. 180 ºC), se recomandă, după scoaterea materialelor inflamabile, o sterilizare timp de cel puţin 30 de minute la temperatura de 180 ºC.

 • se decuplează aparatul de la reţea şi se stropeşte cu substanţa dezinfectantă incinta incubatorului. Înainte de repornire incinta trebuie sa fie perfect uscată şi ventilata.

 • parţile interne ale incubatorului (rafturi, suporţi) pot fi sterilizate la autocalv sau etuvă.

 • mai exista si posibilitatea decontaminarii totale (pentru incintele mai mari de 40-50 litri) cu ajutorul peroxidului de hidrogen. Acest tip de decontaminare actioneaza profund, curatarea actionand si asupra sistemului de ventilare sau circulare a aerului.

 

Incubatoare cu atmosfera controlata: CO2, O2

Pe langa operatiunile de mai sus, incubatoarele cu atmosfera controlata mai au 2 situatii ce trebuie sa fie urmarie.

 1. Presiunea in butelia de gaz; este foarte important sa aveti grija ca butelia sa nu se consume “peste noapte” si sa pierdeti continutul corect de CO2 sau O2. Ca urmare trebuie sa aveti grija ca manometrele de pe regulatorul buteliei sa poata fi vazute cu usurinta si sa fie controlate in fiecare zi.

 2. In acest tip de incubatoare umiditatea este foarte importanta si de aceea producatorii introduc tavite cu apa distilata care prin evaporare umidifica aerul din interior. Pe de alta parte acesti vapori sunt o posibila sursa de croscontaminare a probelor. Trebuie sa aveti grija sa sterilizati in permanenta tavita si sa improspatati mereu apa din ea.

 

Centrifugi

Se va curaţa regulat atât carcasa cât şi incinta centrifugii cu o lavetă puţin umedă cu apă sau soluţie de curăţare. Stergerea de urmele de soluţie de la curaţare se recomandă a fi eliminate cu o lavetă uscată sau cu şerveţele de hârtie.

Săptămânal rotoarele şi accesoriile se vor curăţa cu soluţie pe bază de alcool sau soluţie de apă şi săpun; după spălare este necesară uscarea imediată. Rotoarele unghiulare recipientele şi elementele de agăţare trebuie unse cu grăsimi fără acizi.

Pentru a preveni coroziunea in spatiul dintre rotorul si axul acestuia, rotorul trebuie dezasamblat si curatat minim o data pe luna, iar axul motorul trebuie putin uns cu vaselina.

În cazul contaminării cu materiale biologice sau chimice rotoarele externe cât şi cele ungiulare din aluminiu pot fi autoclavate (121ºC, 20 de minute). Nu se vor introduce la sterilizat garniturile de cauciuc sau capacele de plastic.

Atentie mare la agentii corozivi. Coroziunea este principalul motiv de distrugere a rotoarelor si apoi a motoarelor centrifugilor.

Si inca ceva, aveti grija ca elementele mobile (cupele sau inelele) care se afla pe rotoarele basculante sa se miste foarte usor, nimic sa nu le impiedice bascularea in timpul centrifugarii. Orice frana poate duce la dezechilibre majore ale rotorului.

 

Autoclave

Si aici curatenia este cuvantul de ordine. Ori de cate ori se produc scurgeri din flacoanele care se sparg in timpul autoclavarii, autoclava trebuie curatata temeinic, imediat. Mai ales daca s-au scurs medii de cultura care daca se racesc se solidifica, infundand tevile sau valvele si impiedicand apoi functionarea corecta a aparatului. De asemenea apa utilizata la sterilizare trebuie improspatata in permanenta.

O buna practica este sa faceti o sterilizare cu autoclava goala. Are rolul unei autocuratari.

De asemenea utilizarea markerilor de temperatura la fiecare ciclu de sterilizare este importanta, ca si verificarea periodica a calibrarii senzorului de temperatura al autoclavei.

Markerii trebuie sa fie distribuiti in tot volumul probelor si nu numai deasupra acestora.

Home  |  Servicii  |  Noutăţi  |  Termeni si conditii  |  Harta site