Romana | English
   
 Congresul European de Microgiologie Clinica si Boli Infectioase 
Info Nitech » Iulie 2009 » Congresul European de Microgiologie Clinica si Boli Infectioase
Salt la pagina:
Pagina 2 / 2

Intalnirea globala a comunitatii stiintifice pentru combaterea bolilor infectioase


In perioada 16-19 mai, Helsinki a gazduit cea mai mare conferinta europeana privind bolile infectioase si microbiologie clinica. In capitala Finlandei s-au intalnit peste 8000 de experti care au facut schimb de cunostinte si practici in lupta impotriva bolilor infectioase in Europa si in intreaga lume.

Scopul Congresulului European de Microgiologie Clinica si Boli Infectioase (ECCMID), organizat de Societatea Europeana de Microgiologie Clinica si Boli Infectioase (ESCMID), este de a reuni comunitatile medicale si stiintifice pentru a impartasi si a discuta despre cele mai noi realizari in diagnostic, tratament si supraveghere.

Cele mai recente realizari stiintifice si constatarile in diagnosticarea si tratamentul bolilor infectioase au avut un rol principal la ECCMID 2009 intr-un moment in care comunitatea internationala are de a face cu epidemii de gripa A H1N1.

“O astfel de dezvoltare subliniaza ca bolile infectioase ramân un element cheie din viata de zi cu zi si ca noi infectii pot aparea in orice moment”, a spus profesorul Cornaglia, presedinte de ESCMID.

Vorbind despre rolul ECCMID, profesorul Pentti Huovinen, presedinte al Congresului si profesor la Institutul National pentru Sanatate si Asigurare Sociala din Finlanda, a declarat: “Aceasta conferinta va ajuta experienta si cunostintele europene, precum si din alte parti ale lumii, in a intelege mai bine provocarile cu care ne confruntam si in elaborarea de strategii imbunatatite si complementare pentru lupta impotriva bolilor infectioase”.

Problema managerierii infectiilor ramâne o prioritate pentru comunitatea medicala europeana, de vreme ce in intreaga lume se fac eforturi sustinute pentru reducerea raspândirii infectiilor dobandite in institutiile spitalicesti.

Noutatile expuse la ECCMID impreuna cu eforturi concertate in cadrul institutiilor spitalicesti arata ca infectiile dobandite in spital, cum ar fi MRSA (Stafilococ auriu meticilinorezistent), pot fi reduse la jumatate. De asemenea, se recomanda Screeningul individual pentru fiecare pacient internat care, conform comunitatii stiintifice, reduce nivelul de MRSA cu mai mult de 70%.

Iata cateva din masuri eficiente recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii in lupta impotriva infectiilor nosocomiale si a celor dobandite in institutii spitalicesti:

  • Implicarea conducerii spitalului/unitatii
  • Screening si supraveghere activa prin personal specializat la nivelul fiecarui spital si dedicat numai acestei activitati
  • Control eficient al infectiilor nosocomiale de catre medicii epidemiologi din cadrul autoritatilor de sanatate publica
  • Igiena mainilor
  • Decolonizare purtatori (daca se impune)
  • Izolarea pacientului
  • Administrare controlata a antibioticelor
  • Dezinfectarea echipamentelor
  • Programe educationale

"Astfel de initiative demonstreaza in mod clar ca gradul de raspândire al bolii poate fi redus in mare masura si salvate vieti", a spus profesorul Didier Pittet de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Geneva, caruia i-a fost acordat de catre ESCMID Premiul pentru Excelenta in Microbiologie Clinica si Boli Infectioase.

Alte tendinte evidentiate la ECCMID includ cresterea aparitiei de infectii provocate de bacterii care produc ESBL (Betalactamase cu spectru extins), care sunt rezistente la cele mai comune antibiotice (cum ar fi penicilina si cefalosporinele) si care anterior au fost observate numai in unitati cu risc ridicat, cum ar fi terapia intensiva. Acum datele arata ca aceste bacterii se raspandesc progresiv catre toate sectiile spitalelor precum si catre pacientii externalizati, fapt care face tratamentul infectiilor ce in ce mai dificil chiar si in cadrul comunitatii.

Chiar mai ingrijoratoare pare a fi cresterea aparitiei de bacterii care produc MBLs (metalo-beta-lactamaze), bacterii rezistente la si o mai mare diversitate de antibiotice si care adesea cauzeaza infectii grave, cum ar fi septicemia si pneumonia dobandita in institutiile de sanatate, practic netratabile cu medicamentele disponibile in prezent. Datele prezentate la ECCMID arata ca aceste bacterii sunt progresiv raspândite in toata Europa, cu cea mai mare prevalenta fiind raportate din zona mediteraneana (Grecia, Israel si Italia).

Home  |  Servicii  |  Noutăţi  |  Termeni si conditii  |  Harta site