Romana | English
   
 Invingatoarea 
Info Nitech » Invingatoarea » Invingatoarea

Interviu cu dna Prof. Dr. Margit Serban, profesor de pediatrie si oncohematologie la Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes Timisoara, seful Centrului de Transplant Medular Timisoara

Despre doamna doctor Margit Serban s-au scris pagini intregi. Parintii copiilor salvati de la moarte – si sunt cateva mii – vorbesc despre ea cu recunostinta infinita… Are un cv care nu incape in aceasta pagina de ziar si o experienta de viata tulburatoare. Marcata de tragedia pierderii fiului sau, Margit Serban si-a dedicat viata salvarii copiilor bolnavi. Fiecare copil salvat de la moarte i-a dat puterea sa mearga mai departe, reusind astfel sa transforme o drama personala intr-o misiune pe care a dus-o la bun sfarsit cu multa munca si mult suflet.

In 2001, doamna Dr. Margit Serban si echipa sa au realizat primul transplant de maduva din Romania, la un copil bolnav de cancer limfatic. In prezent, doamna doctor are alte doua mari reusite: primul transplant cu celule stem prelevate din sangele ombilical al fratelui donator si primul transplant cu celule stem de la un donator neinrudit.

Alaturi de sotul sau, prof. Dr. Viorel Serban, a pus bazele fundaţiei “Cristian Şerban” pentru Ajutorarea Copiilor Bolnavi, o organizaţie non-profit, non-guvernamentală. Fundatia a reuşit să construiască şi să deschidă un spital de evaluare, educaţie, tratament şi reabilitare pentru copii cu diabet, hemofilie şi alte boli cronice, în staţiunea Buziaş, judeţul Timiş. Centrul, unic in Romania prin profilul sau, a fost introdus in circuitul public, toti pacientii primind astfel tratament gratuit.

Suntem onorati sa gazduim in aceasta pagina de ziar un interviu cu doamna doctor Margit Serban, recunoscatori pentru tot ceea ce face pentru copiii din Romania si constienti ca astfel de oameni trebuie cunoscuti, apreciati si rasplatiti … macar cu un “multumesc”!

  1. Doamna doctor Margit Serban, v-ati dedicat intreaga viata copiilor si luptei pentru salvarea lor. Pentru micuti sunteti “tanti doctor ”, studentii va alinta “Frau”, cine este de fapt Margit Serban?

Prima intrebare este foarte grea si raspunsul si mai dificil de dat. In propria-mi acceptiune sunt mai presus de toate un om educat pe principiul ordinii, muncii si disciplinei, trei trasaturi care cred ca au prins radacini, pentru ca au gasit un teren fertil, determinat genetic; aceste principii le-am aplicat in viata in toti anii mei : de studiu, de existenta profesionala , in toate domeniile de activitate (medic, cadru didactic, etc). In opinia celor din jurul meu, sunt asa cum sunt perceputa: blanda, apropiata de copii (“tanti”), intelegatoare, toleranta, dar pretentioasa fata de colaboratori, loiala si credincioasa fata de cei care mi-au marcat existent, riguroasa, staruitoare, muncitoare (“Frau”).

  1. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat de la micii dumneavoastra prieteni pacienti?

Rabdarea, felul demn in care suporta suferinta si chiar amenintarea mortii, felul in care isi manifesta sentimentul de recunostinta, in gesturi, fara vorbe mari si fara sa te uite nici chiar dupa decenii ...

  1. In decembrie 2012 a fost inaugurat primul Centru de Excelenţă în Tratarea Cancerului la Copii din România, realizat prin modernizarea Clincii de Oncohematologie a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu" Timişoara. Ce inseamna, in mod concret, acest lucru pentru copii bolnavi de cancer din Romania?

Nu stiu daca este “primul asemenea centru”. Dar stiu ca este un centru care totdeauna s-a straduit sa–si ralieze activitatea la standardele internationale; este un centru care a inteles ca medicina performanta este totdeauna bazata pe evidente ... ca aceste evidente le obtinem in imensa majoritate a cazurilor prin explorari tintite, adaptate situatiilor respective; ca medicina moderna este explorativa si ca investigatiile adecvate sunt instrumentele care trebuie sa ne fie accesibile. In toata activitatea noastra, dorinta si obiectivul nostru, considerate legitime, au fost oferirea bolnavilor nostri a unor sanse asemanatoare, cu cele pe care le ofera medicina din tarile dezvoltate, vest-europene.

  1. Ati costruit la Buzias singurul centru din tara unde copiii hemofilici sau bolnavi de diabet tip 1 au conditii de recuperare si tratament gratuit. Ce alte proiecte aveti in plan? Cum va putem ajuta noi, cei din jurul dumneavoastra, oameni obisnuiti sau autoritati?

Nu avem neaparat proiecte noi: dorinta noastra este sa consolidam si sa dezvoltam ceea ce am initiat deja: explorari citogenetice moleculare, investigatii de biologie moleculare, enzimatice, de flowcitometrie, etc. In toate tarile, exista o sustinere din partea societatii civile, a companiilor farmaceutice, etc. Un asemenea suport ar fi binevenit si la noi.

Doamna doctor Margit Serban, va multumim foarte mult pentru acest interviu.

Home  |  Servicii  |  Noutăţi  |  Termeni si conditii  |  Harta site