Romana | English
   
 Prima banca de depozitare celule stem din Romania 
Info Nitech » Februarie 2009 » Prima banca de depozitare celule stem din Romania
Salt la pagina:
Pagina 3 / 3

Stem-Health Unirea este unul din proiectele CMU derulate cu succes in 2008, fiind rezultatul unui parteneriat dintre Centrul Medical Unirea şi Stem-Health Grecia. Stem-Health Unirea va deveni operational in luna martie 2009, oferind, in premiera, posibilitatea depozitarii celulelor stem in Romania.


Interviu cu dna Andreia Valter, director Stem-Health Unirea


1. Stimata dna Valter, conduceti prima bancă de depozitare de celule embrionare din România. In ce stadiu se afla pregatirile pentru inaugurarea acestui centru?

Stem-Health Unirea se află în incinta Centrului Medical Unirea, sediul Băneasa, în imediata apropiere a Maternităţii Regina Maria, pe o suprafaţă de aprox. 200 mp. Laboratorul şi echipamentele sunt în concordanţă cu cele mai înalte standarde ale momentului. Avem o colaboare stransa cu Nitech privind achizitia de aparatura performantă si service.

Săptămâna viitoare vom depune documentele de acreditare către Agenţia Naţională de Transplant. Banca noastră îşi va deschide porţile laboratorului în data de 1 martie 2009, o dată cu mărţişorul!


2. La cat se ridica investitiile facute pana acum si ce aveti in plan pentru 2009?

Laboratorul Stem-Health Unirea aderă la standarde înalte de calitate, siguranţă şi securitate, accesul în laborator fiind permis DOAR personalului instruit. Scopul procesării sângelui din cordonul ombilical este de a izola celulele stem şi a le depozita în siguranţă, în tancuri de congelare cu azot lichid la temperature extreme de joase (-196οC). Au fost luate toate măsurile pentru asigurarea unor sisteme de back-up de siguranţă care funcţionează în orice situaţie de calamitate, cum ar fi căderea tensiunii electrice, scăderea nivelului de azot în containerele de stocare.

Investitiile cuprind de la transferul de tehnologie de la New England Cord Blood Bank, la echipamentele de procesare, congelare şi depozitare, la back-up pentru intreaga aparatura, surse suplimentare de energie şi azot, la sisteme de securitate similare oricărei banci si se ridica la o valoare de aproape 2 milioane Euro. Investiitile au fost facute inca de la inceputul activităţii pentru a asigura standardele cerute si, evident, ne vom adapta dupa cerintele care vor aparea cu noi tehnologii sau cu posibilitate depozitarii şi a altor tipuri de tesuturi-celule necesare unui transplant eficient.


3. Pe langa investitia in echipamente, un rol foarte important il are colaborarea cu Stem-Health Grecia dar si aportul semnificativ de know-how din partea New England Blood Corde. Ce ne puteti spune despre aceste colaborari?

Know-how, protocoalele de lucru şi toate izolările de celule stem, procedurile de procesare şi depozitare urmate de Stem-Health Unirea sunt preluate de la New England Cord Blood Bank (NECBB), o bancă de celule stem recunoscută internaţional, situată în Boston, Massachusetts, USA. NECBB are filiale în multe ţări Europene şi din America Latină.

Este important de notat că NECBB, partener dedicat pentru Stem-Health Hellas şi Stem-Health Unirea, este una din primele bănci de stocare a celulelor stem din sângele cordonului ombilical.

NECBB a fost fondata în 1982, iniţial ca Centrul Criogenic New England, iar NECBB a fost fondată ca atare în 1995. În toţi aceşti ani, NECBB a reuşit să ofere celule stem potrivite pentru toţi părinţii care au avut nevoie de celulele stem ale bebeluşilor. Succesul NECBB de 100% este indubitabil rezultatul procedurilor avansate pe care NECBB le urmăreşte în izolarea, procesarea şi depozitarea celulelor stem.

NECBB a primit următoarele certificări:

  • Food and Drug Administration (FDA);

  • Licenţa cu PharmaStem;

  • American Association of Blood Banks (AABB);

  • Licenţa CLIA de la guvernul SUA ;

  • Certificari din partea statelor New York, California şi Massachusetts.

Mai mult de atât, activitatea Stem-Health Unirea este in conformitate cu Directiva 2004/23/EC a Parlamentului European si Consiliului din 31 martie 2004, centrul nostru adoptand standardele de calitate şi siguranţă privind donarea, prevederea, controlul, procesarea, depozitarea şi distribuţia de ţesuturi şi celule umane.


4. Tratamentul cu celule stem reprezintă un concept recent intrat pe piaţa din România. In ce consta mai exact acest procedeu?

Imediat dupa ce primim sangele din cordonul ombilical in laborator, incarcam informatiile bebelusului in sistemul nostru de calcul. Apoi, efectuam analizele de sange necesare si continuam cu izolarea celulelor stem.

Procesarea sangelui din cordonul ombilical are ca scop izolarea celulelor stem si apoi stocarea acestora in siguranta in recipiente speciale de congelare care contin azot lichid, la temperaturi extrem de joase (-196οC).

Celulele stem se afla in centrul unor cercetari extinse in domeniile biologiei moleculare si geneticii. Oamenii de stiinta descopera continuu aplicatii noi, revolutionare, pentru celulele stem, deoarece acestea au capacitatea de a prolifera si a se diferentia in alte tipuri de celule. Celulele stem hematopoietice sunt cele prelevate din cordonul ombilical. Celulele stem ale sangelui din cordonul ombilical pot prolifera si se dezvolta in componentele cele mai importante ale maduvei osoase, sangelui si sistemului imunitar. Acum, dezvoltările ştiinţifice privind aplicaţile celulelor stem adauga cunostiinte noi despre cum un organism se poate dezvolta de la o singura celula, si mult mai important, cum celule sanatoase pot inlocui celule nesanatoase sau distruse.

Astazi, celulele stem se utilizează în tratamentul a mai mult de 70 de afecţiuni severe, acute sau cornice. Pentru câteva din afecţiunile menţionate mai jos, transplantul de celule stem este singura terapie disponibilă, în timp ce pentru altele este ultima opţiune posibilă, după eşecul altor regimuri terapeutice sau în caz de evoluţie rapid progresivă a afecţiunii.

  • Leucemii (Leucemia este o afecţiune malignă a sistemului imun, cu afectare a leucocitelor sau celulelor albe sangvine): Leucemii acute/cronice;

  • Sindroame mieloblastice (Mielodisplazia se denumeşte uneori pre-leucemia);

  • Limfoame (Limfomul este un cancer al leucocitelor care circulă în sânge şi vasele limfatice): Hodgkin, Non-Hodgkin, Burkitt;

  • Anomalii moştenite ale celulelor roşii (Celulele roşii conţin hemoglobin şi transfer oxigen către ţesuturi şi organe): talasemiile;

În domeniul cercetării, s-au făcut progrese considerabile în utilitarea transplantului de celule stem pentru tratarea unui număr de boli ca Alzheimer, Parkinson, diabt zaharat sau scleroză multiplă.


5. Ce ar trebui sa stie o viitoare mama in cazul in care ar dori sa apeleze la serviciile Stem-Health Unirea?

Alegerea unei banci de sange din cordonul ombilical este o decizie importanta bazata pe numerosi factori.

Decizia de a alege cea mai buna banca de sange din cordonul ombilical este de importata vitala, daca luam in considerare faptul ca celulele stem ar putea fi intr-o buna zi utilizate pentru a salva viata bebelusului dvs. sau a unui alt membru al familiei. Cea ce este cel mai important probabil pentru parinti este sa stie ca sangele din cordonul ombilical al bebelusului lor este procesat iar celulele stem sunt izolate si stocate, utilizand tehnicile cele mai sigure si cele mai inaintate, astfel incat celulele stem sa poata fi intotdeauna disponibile la nevoie.

Factorul cost este important: totusi, sunt si alti factori la fel de importanti care trebuie luati in considerare. Pretul practicat de Stem-Health Unirea pentru izolarea, procesarea si stocarea celulelor stem timp de 20 de ani este foarte competitiv in piata românească.

Stem-Health Unirea garanteaza faptul ca celulele stem ale bebelusului dvs. vor constitui proprietatea dvs. exclusiva si nu vor fi date niciodata unor terti si nu vor fi utilizate in scopuri de cercetare. 100% din celulele stem ale bebelusului dvs. vor fi stocate pentru nevoile bebelusului dvs. si ale familiei dvs.

Viteza si conditiile de transport ale sangelui din cordonul ombilical la laboratoarele noastre sunt factori de importanta critica pentru restabilirea in siguranta a celulelor stem.

Controlul acestor parametri creste semnificativ posibilitatea restabilirii si utilizarii cu succes a celulelor stem.

Transferul imediat si in siguranta al sangelui din cordonul ombilical al bebelusului dvs. prin curieri care sunt specializati in transportul de material biologic, procesarea corecta si stocarea in siguranta a celulelor stem sunt cele mai importante prioritati pentru Stem-Health Unirea.

Facilitatile lui Stem-Health Unirea respecta cele mai inalte standarde de siguranta, dat find ca accesul in laborator este permis DOAR personalului nostru de laborator pregatit corespunzator. Vizitatorilor externi li se permite accesul in laborator in cazuri exceptionale si doar cu excorta.

Este important de remarcat ca incarcarea informatiilor despre bebelus in sistemele noastre de calcul, procedurile de procesare a sangelui, izolarea celulelor stem, congelarea si stocarea toate au loc in ACELASI LOC, cu scopul de a avea un control mai bun al intregii operatiuni. Masuri corespunzatoare au fost luate pentru a ne asigura ca sistemele noastre de siguranta de back-up vor fi capabile sa trateze orice eveniment neprevazut, cum ar fi o pana de curent prelungita sau scaderea nivelului azotului lichid in recipientele de stocare a celulelor stem.


Doamna Andreia Valter, va multumim pentru toate aceste informatii.

Home  |  Servicii  |  Noutăţi  |  Termeni si conditii  |  Harta site