Romana | English
   
 Calendar NITECH 2011 
Info Nitech » Decembrie 2010 » Calendar NITECH 2011
Salt la pagina:
Pagina 4 / 4

Zece este o cifra care reprezinta perfectiunea. O cifra cu radacini adanci in istorie. In vremuri stravechi, zece insemna suma degetelor de la mana, care isi lasau urma in nisip. De aceea, zece este incheierea unui sir, anatomic legat de om. Ca sa continuam aceasta idee, zece ani care s-au implinit de la lansarea Nitech pe piata romaneasca si internationala reprezinta o incheiere a unui ciclu in care ne-am format si ne-am definit ca o societate de profesionisti, sudata printr-o experienta comuna. In zece ani putem spune ca am incercat sa tindem spre perfectiune in tot ceea ce facem.

Este deja in traditia Nitech sa ofere colaboratorilor sai un calendar cu ocazia sarbatorilor de iarna. Dupa cum probabil ati putut observa, si acest gest ascunde un manifest pe care noi, colectivul Nitech ni l-am propus: acela de a promova cultura romaneasca, in toate formele ei artistice de exprimare. Anul trecut, leit-motivul calendarului l-a constituit tezaurul de la Pietroasa, si deloc intamplator: numarul pieselor descoperite in 1837 si numite ulterior “Closca cu puii de aur” este de douasprezece, exact lunile anului. Perfect, nu-i asa?

Anul acesta dorim sa va prezentam douasprezece din cele mai bune piese pe care Teatrul National I.L.Caragiale Bucuresti le-a pus in scena in ultimii ani. Motivul? Unul foarte simplu si deloc ascuns: tot asa cum Nitech doreste sa promoveze profesionalismul si excelenta in domeniul sau de activitate, in acelasi fel dorim sa prezentam valorile pe care teatrul romanesc le promoveaza, in antiteza cu pseudo-cultura prezenta in majoritatea mediei mioritice. Si ce alt sanctuar ticsit de monstri sacri puteam gasi mai potrivit decat Teatrul National?

Acesta nu numai ca se reinventeaza, ci se constituie ca o Mecca a culturii romanesti, ca o institutie ce a initiat prima scoala de regizori, care a educat constant publicul romanesc prin piesele puse in scena. Istoria lui zbuciumata, dar plina de succes ne-a inspirai in proiectul nostru. Putem afirma, bineinteles pastrand proportiile, ca Nitech aspira la acelasi succes pe piata romaneasca, prin promovarea unui business de calitate inaintea cantitatii, prin pastrarea unor standarde inalte si printr-o continua reinventare.

Ne-am gandit indelung la ce piese sa prezentam in douasprezece luni de calendar. Am incercat sa obtinem o chintesenta, douasprezece piese care sa se constituie ca o invitatie la teatru in aceasta stagiune, pentru ca magia sarbatorilor sa fie dublata de starea aceea de bine pe care anticii o numeau catharsis si pe care numai teatrul o poate provoca. In prag de iarna si de sarbatori, Nitech se pregateste de bilantul celor zece ani care ne-au slefuit si ne-au transformat in ceea ce suntem astazi. In zece ani ne-am transformat, tot asa cum Teatrul National, cu a sa istorie zbuciumata, bombardat si rensacut din cenusa proprie, a reusit sa se transforme si sa se dezvolte, ajungand astazi la valoare de simbol al dramaturgiei romanesti.

Cu cine am fi putut incepe decat cu inegalabilul Radu Beligan? “Egoistul”, piesa in care Jean Anouilh se pare ca si-a ascuns biografia sub chipul maestrului Beligan, este o piesa autobiografica, o viziune lucida, putin cinica, despre viata si moarte, despre iubire si casnicie, despre parinti si copii, despre sanatate si boala, despre prietenie, egoism si generozitate. Traversam iarna cu Mircea Albulescu, Ion Caramitru si Victor Rebengiuc, iar dupa patru luni rezervate barbatilor, trebuia sa vina randul unei femei, actrita remarcabila, care a jucat sub indrumarea lui Mel Gibson, dar care isi pastreaza aceeasi naturalete si modestie cand iese la plimbare cu copiii in parcul Kisseleff: este vorba, bineinteles, de Maia Morgenstern, prezenta pe scena Teatrului National in capodopera cehoviana “Livada de visini”. Iunie vine cu Malaele. “Dineu cu prosti”, recent introdusa in repertoriul Nationalului, a beneficiat de un success rasunator, fapt confirmat de casele inchise din prima zi de punere in vanzare a biletelor. In rest, e pacat sa va dezvaluim mai multe. “Regina mama”, cu Olga Tudorache in rol titular, are loc de onoare pe pagina cu luna iulie a calendarului nostru. Intr-un dialog captivant si alert despre iubire, egoism, moralitate - alaturi, dar si impotriva - o mama si fiul ei. Piesa lui Manlio Santanelli ne ofera sansa de a petrece o seara la curtea unei regine a scenei romanesti: Olga Tudorache. Septembrie revine cu Victor Rebengiuc intr-o piesa a lui Mihail Bulgakov, “Inima de caine”, rol care i-a adus maestrului premiul UNITER pentru cel mai bun actor in rol principal in 2006. Luna octombrie ne rezerva un regal: Dan Puric. Omul - orchestra joaca intr-o piesa care cu siguranta ne va lasa un gust amar.  Spectacolul “Sinucigasul” ne va purta paradoxal catre un catharsis intr-o comedie.

Lectia” lui Ionescu nu mai are nevoie de nici o prezentare. Nici Malaele, fie vorba intre noi. Iar cand toate aceste valori se intalnesc, rezulta o capodopera. Speram ca fila lunii noiembrie va va trezi interesul pentru aceasta piesa. Si am pastrat ce e mai bun la urma. “Burghezul gentilom” este ca un pot-pourri de actori celebri, beneficiaza de decoruri si butaforii exorbitante, o desfasurare impresionanta de forte, de la cor, dansatori, spectacol, lumini, toate imbinate intr-o comedie savuroasa care nu putea fi pusa in scena decat la Teatrul National.

Speram ca v-am trezit interesul pentru cel putin douasprezece iesiri in oras la teatru. Si nadajduim ca cel putin intr-o piesa din cele enumerate mai sus sa va regasiti in intregime. Daca se va intampla asa, scopul nostru va fi fost atins. Si inca nu v-am povestit totul! Dar…dupa cum va spuneam la inceput, zece e o cifra magica: ea incheie un ciclu, deci este perfecta. Vom fi martori impreuna anul viitor la inceputul unui nou ciclu din activitatea noastra, si speram ca si atunci vom fi alaturi, pentru ca la ceas de iarna si de sarbatoare sa mai stam la taifas.

Home  |  Servicii  |  Noutăţi  |  Termeni si conditii  |  Harta site