Romana | English
   
 Metode rapide pentru analiza vinului 
Info Nitech » Aprilie 2013 » Metode rapide pentru analiza vinului
Salt la pagina:
Pagina 2 / 2

Compania TDI si-a inceput activitatea in Spania in anul 1986, avand ca preocupare exclusiva dezvoltarea si producerea echipamentelor adresate analizelor oenologice. Fondatorii companiei au adaptat tehnicile analitice in domeniul oenologiei: fluxul continuu, titrarea potentiometrica, pH-metria, studiul gradului de sanitatie si analiza automata ca parte a monitorizarii industriale.

Miura One

Analizorul secvential Miura One a reprezentat o adevarata revolutie in automatizarea controlul analitic in industria vinului. Este combinatia perfecta intre calitate si profitabilitate. Gradul inalt de acuratete a rezultatelor permite cuantificarea celor mai importanti parametri din acest domeniu. Este analizorul ideal pentru laboratoarele mici si medii datorita preciziei ridicate si eficientei marite printr-un consum redus de reactivi.

Avantaje:

  • miscare rotativa a bratului de esantionare si a cuvelor de reactie
  • posibilitate de analiza marita: 100 probe/ora
  • compartimentul pentru pastrarea reactivilor este prevazut cu racire
  • dilutor incorporat de mare precizie: volumul minim de proba ce poate fi prelevat este de pana la 1 µl
  • carusel rotativ disponibil cu 80 de cuve individuale pentru analiza prevazute cu sistem de spalare
  • statia de spalare a cuvetelor prezinta performanta foarte inalta eliminand complet riscul de contaminare intre probe
  • dilutie automata a standardelor si obtinerea automata a curbei de etalonare, operatorul nemaifiind nevoit sa prepare curbe etalon laborioase
  • procesare simultana atat a probelor de must cat si a celor de vin

Parametri analizati:

  • Cu ajutorul reactivilor enzimatici:
    • acid acetic, acid malic, acid lactic, acid gluconic, acid citric
    • glucoza, glicerol
    • azot amoniacal
    • acetaldehida
  • Reactivi colorimetrici
    • SO2 liber si total
    • Fier, cupru
    • Acid tartric
    • Azot alfa amoniacal
    • Culoare, catehine
    • Polifenoli totali, antocianine
    • Potasiu, calciu

Bachus 3

In domeniul tehnicii de analiza FTIR, firma TDI a dezvoltat un parteneriat cu firma de renume din domeniu, Thermo Scientific. Astfel TDI a integrat spectrometrul produs de Thermo Scientific in analizorul Bachus 3, dedicat analizei vinurilor.

Printre avantajele acestui analizor putem mentiona:

  • domeniu larg de aplicabilitate: controlul maturitatii vinului; must si must in fermentatie, vinuri finite (seci, dulci, spumoase), etc
  • capacitate marita de analiza 120 probe /ora
  • 30 de secunde pentru procesarea unei probe indiferent de numarul de parametri determinati
  • posibilitate de adaugare a modulului UV-VIS pentru determinari de colorimetrice specifice
  • ciclu automat de spalare la sfarsitul secventei de analiza complet automatizat
  • degazor pentru probe integrat
  • sistem de prefiltrare integrat
  • sistem de spalare in contracurent pentru a indeparta eventualele particule din circuitul de fluide
  • celula de analiza este termostata la 28°C cu ajutorul unui termostat Peltier

Parametri si performante

Controlul maturitatii vinului si musturilor:


Parametri Domeniu Repetabilitate Deviatie standard
Zahar reducator (g/l) 100 – 300 0.5 2
Densitate 1 - 1.10 0.0002 0.001
Aciditate totala(g/l) 2 – 16 0.05 0.1
pH 2.8 – 4 0.02 0.04
Acid malic (g/l) 1 – 13 0.1 0.25
Acid tartric (g/l) 3 – 12 0.15 0.3
Aciditate volatila (g/l) 0 - 0.25 0.02 0.025
Polifenoli totali 5 – 100 0.1 2
Azot asimilabil 0 – 400 5 20
Acid gluconic (g/l) 0 – 3 0.05 0.15
Potasiu (mg/l) 500 – 2 000 50 100

Parametri analizati la vin sec:


Parametri Domeniu Repetabilitate Deviatie standard
Alcool (%) 7 – 17 0.02 0.05
Zahar reducator sau G/F (g/l) 0 – 10 0.1 0.3
Densitate 0,99 - 1.10 0.0002 0.0015
Aciditate totala (g/l) 2.5 – 7 0.02 0.05
pH 2.6 - 4.3 0.015 0.025
Acid malic (g/l) 0 – 5 0.1 0.25
Acid lactic (g/l) 0 – 3 0.1 0.2
Aciditate volatila (g/l) 0 – 1 0.015 0.035
Acid tartric (g/l) 0.2 – 3 0.1 0.25
Polifenoli totali 5 – 100 0.1 2
CO2 (g/l) 0 – 1.8 0.02 0.05

Parametri analizati cu ajutorul modulului spectrometric UV-VIS:

  • intensitatea coloranta, tonul de culoare, DO 280 IPT (metoda oficiala), nuanta, tenta, coordonate tristimulare
  • diferiti indexi setabili de catre utilizator

Home  |  Servicii  |  Noutăţi  |  Termeni si conditii  |  Harta site